TURIZAM
 

HOME

ZEMLJOPIS

POVIJEST

TURIZAM

GALERIJA

UDRUGA

FAUST
VRANČIĆ

ART

LINKOVI

 

 

 

 

 

 
pregled Hrvatske

Hrvatska je, smatraju turistički stručnjaci, još uvijek, u turističkom smislu, slabo poznata i neiskorištena zemlja. Smještena u ljetnom srcu Europe pruža svojim posjetiteljima obilje mogućnosti za putovanja i istraživanja. Prirodna i kulturna bogatstva uz kvalitetnu gastronomsku ponudu izazov su svakome željnom aktivnog odmora. U blizini poznatih destinacija nalaze se brojne male znamenitosti.

Glavna obilježja turizma otoka Prvića su:
- apartmanski smještaj,
- poznata lučica za prolazni boravak brodova,
- kvalitetno ugostiteljstvo,
- cijela obala je kupališna zona.

Većina smještajnih kapaciteta, uz nekoliko obiteljskih hotela, su mali apartmani i sobe. To na prvi pogled ne izgleda obećavajuće, ali upravo to je postala prepoznatljiva vrijednosti turističke ponude. Posebno je tražen smještaj u uređenim višestoljetnim kamenim kućama. Gosti praktički žive u izvornom okolišu dalmatinskog sela osjećajući se kao dio zajednice. Mediteran kakav je nekada bio nije samo propagandni slogan već realnost otočke svakodnevice.
Posebna vrijednost i mnogim gostoma fascinantna činjenica je odsutnost automobilskog prometa. Zahvaljujući tome mjesta su ostala mirna i ugodna za odmor. Na malom otoku s dva sela sve što vam zatreba je na 10-20 minuta hoda, a brodskom vezom za pola sata stižete do Vodica, Šibenika ili Zlarina.

detaljni pregled otoka Prvića
Ako gost poželi otići na neki od nenastanjenih otoka (kakvih je velik broj u neposrednoj blizini) ili "na ribe", domaćini će se pobrinuti ispuniti mu želju. Želi li gost u obilazak otoka trebaju mu samo udobne cipele. Zbog nekadašnje poljoprivredne iskorištenosti otok je prošaran brojnim stazama i puteljcima, a uređuje se i šetnica uz more oko cijelog otoka.

Upoznajte otok Prvić preko fotografija u interaktivnoj karti.

 

Zaljev Prvić Luke omiljno je odmorište i vez pri krstarenju srednjim Jadranom. Sigurna i zaštićena uvala vrlo je posjećena već od travnja pa do listopada. A u ljetnim mjesecima, kada je teško naći slobodan vez, uobičajeno je sidrenje u mirnoj i prostranoj uvali. Veliki brodovi sidre se ispred Luke i pored otoka Lupca.

   
pogled na luku s brda
panorama uvale Prvić Luke

 

U neposrednoj blizini otoka Prvića nalaze se mnoge atraktivne destinacije.

ŠIBENIK - TROGIR - SPLIT - ZADAR - SKRADIN - KORNATI - SLAPOVI KRKE - PAKLENICA - PRIMOŠTEN - VRANSKO JEZERO - ŠIBENSKI KANAL - MURTER

 

Sve brojniji gosti, stalni i nautičari, potakli su razvoj kvalitetne ugostiteljske ponude. Nekoliko restorana i konoba nastoje što boljom kvalitetom ostati u pamćenju gostima. Ovdje gosti nisu slučajni prolaznici već zadovoljni ljudi koji se vraćaju. Gužva u uvali najbolji je pokazatelj.  

   
U ljetnim mjesecima česte su priredbe tradicinalnog klapskog pjevanja. Poznate pučke fešte su 2. kolovoza u Prvić Luci (gospe od Anđela) i 16. kolovoza u Šepurini (sveti Roko).

 

 

   

© Copyright Boško Lučev bosko.lucev@zg.t-com.hr