BODULSKA PRIPETAVANJA
 

HOME

ZEMLJOPIS

POVIJEST

TURIZAM

GALERIJA

UDRUGA

FAUST
VRANČIĆ

ART

LINKOVI

 

 

 

 

 

 
Zašto ovu, u biti, sportsku manifestaciju stavljam u rubriku umjetnost, kultura i slično? Prva pripetavanja vrlo brzo su prerasla u susrete i druženje nekad bliskih susjeda (još u doba jedara i vesala). Neki ljudi prvi su put posjetili susjedni otok. Mnogi Kaprijani su nakon puno godina posjetili rodbinu u Luci. Zlarinjani su ugostili Šepurinjane. Krapljani su obišli Žirje. Jadrija (ne baš pravi otok ali zato poluotok) našla se u društvu sličnih i bliskih mjesta koja su im skoro nepoznata. Na svaki su susret odlazili prepuni brodovi. Zaboravljeni u prvoj godini ove godine su nam se pridružili i prijatelji s Krapnja.

Nakon izuzetno uspješnih prvih Bodulskih pripetavanja druga su nestrpljivo iščekivana gotovo godinu dana. Kao pobjednici prvih pripetavanja Lučani su priredili završno nadmetanja i proglašenja pobjednika. Mjesto poznato po mirnoj i opuštenoj atmosferi nekoliko dana pred dugo očekivani 18. kolovoz ubrzalo je korak i započelo pripreme.

Počelo je!

Prepuni brodovi.
Pisana riječ Tonija Buhina.
Iščekivanje.

Najprije su počele balote i karte
Zatim vaterpolo, nogomet i druge discipline.

Prvićani ne pamte kada je u njihovom selu bilo toliko ljudi. Neki se slažu - nikada. Ovo je najveći skup u ne baš kratkoj povjesti Prvić Luke. Na Jazu, na Donjoj bandi, na Rodini, pred Hotelom, kod Selje, kod Pigre, na Mulu, sve je bilo puno svijeta.

Vrhunac susreta je potezanje konopa. Kao atletika na Olimpijadi, tako je ova disciplina "kraljica pripetavanja".
Jadrija-Krapanj
Kaprije-Žirje
Zlarin- Šepurina
. . .
slavila se svaka pobjeda . . .

dok nisu došli Lučani.
Žiri i časni sud nije imao dvojbi:

Stasiti Lučani pomeli su svih.

Mirno mediteransko selo očekivalo je objavu sveukupnih pobjednika drugih bodulskih pripetavanja. Puno je kategorija pa su svi imali priliku za veselje.
Svako je palio svoje pobjedničke baklje, a na kraju je i Luka zapalila baklje duž cijelog zaljeva za veselje svima: gostima, takmičarima i domaćinima sa željom da i iduće godine susreti budu više od pripetavanja.
Neki su zaslužili skale "made by Toni Buhin", a svi zajedno još jedan vatromet. Inače malo je poznato da neke poznate osobe u svome vrtu koriste takve skale.

Za početak glazbene fešte grupa entuzijasta je pod tradicionalnim imenom "Štandarac" otpjevala nekoliko pjesama u pučkoj maniri, a zatim je grupa "Orange" preuzela posao i držala publiku na nogama do iza tri sata ujutro.

Nakon propuštenog prvog poziva na brod, a zatim i drugog, trećeg, a i svih ostalih, pred zoru se još mogao čuti pokoji zalutali Jadrijanin kako luta mjestom pjevajući "vraćam se Jadrijo tebi." Kako ga kasnije nije bilo za čuti, pretpostavljamo da je u tome i uspio.

 

E da, konačni pobjednici drugih bodulskih pripetavanja su Kaprijani. Čestitamo.

Zahvaljujemo Prvić Luci na odličnoj organizaciji

 

   

© Copyright Boško Lučev bosko.lucev@zg.t-com.hr