ZEMLJOPIS
 

HOME

ZEMLJOPIS

POVIJEST

TURIZAM

GALERIJA

UDRUGA

FAUST
VRANČIĆ

ART

LINKOVI

 

 

 

 

 

 
 

pregled Hrvatske

Otok Prvić je smješten u središnjem dijelu Jadrana u blizini važnih morskih, kopnenih i zračnih puteva.

Nautički putevi između sjevernog i južnog Jadrana; prilaz Kornatskom arhipelagu s juga; početak Šibenskog arhipelaga; tu je otok Prvić

 
pregled otoka Prvića
Otok je površinom nešto veći od 2 km2. Dug je oko 3km, a širok 500-1300m. Od kopna je udaljen oko 1000m.
Zemljište je nisko i poljoprivredno obrađen. Obale su mu pitome i u cijeloj dužini pogodne za kupanje. U dva sela (Prvić Luka i Šepurina) živi po nekoliko stotina ljudi.
Zbog dobrih plaža i čistog mora svakodnevno iz obližnjih marina i kopnenih mjesta na otok dolaze brojni gosti.
 

morski i kopneni putevi

Brodsku vezu s Vodicama i Šibenikom ima pet puta dnevno u oba smjera. Jadranska turistička cesta Zadar-Šibenik-Split i nova autocesta Zagreb-Split udaljene su samo nekoliko kilometara. Zračne luke Zadar i Split su udaljene manje od 50 km.
 

pregled Šibenskog arhipelaga

 

U neposrednoj blizini Prvića velike su turističke destinacije: Murter, Vodice, Solaris, Primošten; gradovi: Šibenik, Zadar, Trogir, Split, Knin; nacionalni parkovi: Kornati, Krka, Paklenica, Vransko jezero, Južni Velebit.

Otoci Prvić, Lupac, Zlarin, Krapanj, Tijat, Zmajan, Logorun, Kaprije, Žirje, Obonjan, Sestre, Kakanj, Mišjaci, Tetovišnjaci i još mnogi mali otoci Šibenskog arhipelaga pravi su biseri među dalmatinskim otocima, a za jedriličare znalce, i ljubitelje takvog odmora, to je najljepši dio za ugodno jedrenje.

Moramo spomenuti šibensko zaleđe. Mala pitoreskna stoljetna sela u kojima se gastronomski specijaliteti proizvode na tradicionalan način. Recepti i način pripreme su stoljećima dorađivani, a nudi nam se u svom savršenom obliku. Drage, Bilo, Stankovci, Bribirske Mostine, Pakovo selo, Miljevci, Visovac su sinonimi vrhunskih kulinarskih proizvoda, a može ih se naći kod ugostitelja otoka Prvića.

 
Za dolazak na otok koristite redovnu brodsku vezu iz Šibenika i Vodica. Ukoliko polazite iz Šibenika put je vrlo zanimljiv zbog prolaska kroz Kanal Sv. Ante. Pogledajte informativni red plovidbe, a za provjeru nazovite ured Jadrolinije u Šibeniku na telefon +385 (0)22 213 468 ili na intenetu. Isto tako moguće je zamoliti za prevoz vlasnike brodića koji svakodnevno idu u nabavku u Vodice. Njih se svako jutro može naći u marini Vodice.
 

   

© Copyright Boško Lučev bosko.lucev@zg.t-com.hr