POVIJEST
 

HOME

ZEMLJOPIS

POVIJEST

TURIZAM

GALERIJA

UDRUGA

FAUST
VRANČIĆ

ART

LINKOVI

 

 

 

 

 

 
stara karta Jadranskog mora i Hrvatske_
Mali otoci (poput Prvića) u antičko doba bili su uglavnom nenastanjeni. Spominju se samo poneki tragovi grčkih i rimskih nastambi i to na većim otocima. Teško je reći je li to povijesna činjenica ili možda samo nedostatak tragova. Na malom prostoru svaki djelić zemljišta je trebalo iskoristiti za obradu, a postojeći građevinski materijal za gradnju novih kuća pa su možda na taj način uništeni svi tragovi od prijašnje gradnje jer je u nekim periodima otok imao više žitelja nego se moglo prehraniti od postojeće poljoprivrede.
 
ulomci iz knjige "Sela Šibenskog kotara"
Trećoretci sv. Franje glagoljaši nastanili su se u Luci g. 1461. Postoje brojne priče, teorije i tragovi. Ovdje prenosimo nekoliko ulomaka iz knjige "Sela Šibenskog kotara" (fra. Krsto Stošić, 1941.).
 
nadgrobna ploča Fausta Vrančića
U crkvi je, po svojoj želji, pokopan slavni Faust Vrančić. Natpis na nadgrobnoj ploči glasi: Faustus Verantius - Ep.us Chanadiensis - Novarum Praedicamentorum Et Novarum - Machinarum Ae Fragmentorum - Historiae Illyricae Ae Sarmatiae - Collector - An. Dom. MDCXVII. Faust je umro u Mlecima 20.1.1617. Njegova ostavština u korist odgoja mladeži, puka i svećenstva nije se mogla izvršiti. Kod obitelji Draganića Vrančića u Šepurini postoji njegov portret od g. 1605. nepoznatog slikara. Nažalost nije ostala kutija u Faustovu grobu. Oko g. 1860. netko je provalio noću u crkvu i odnio je misleći da je tu zakopano blago. No bile su samo tiskane i netiskane stvari Fausta Vrančića, koje su razbacane po selu.
   

Osipanje i raseljavanje stanovništva, uz ostalo, uzrokovala je bolesti vinove loze na prijelazu u XX stoljeće. Osiromašeno stanovništvo otoka napuštalo ga je i odlazilo u Ameriku i Australiju. Njihove prazne kamene kuće nažalost propadaju. Ratovi XX stoljeća i promjene načina života su značajno usporili razvoj otoka. I tako je Prvić sačuvao mir i ljepotu Mediterana kakav je nekada bio.

 

   
opširnije u galerijama
   

stara crkva u Šepurini

 

crkva u Prvić Luci

         
knjige o Prviću
stare fotografije
etno kuća
knjige
fotografije
 

   

© Copyright Boško Lučev bosko.lucev@zg.t-com.hr